14 juny, 2022

Meta… quèèè???

El metavers és una experiència immersiva que supera les limitacions pròpies del món físic i se submergeix en espais infinits mitjançant avatars (que poden o no assimilar-se a una persona real) i que tampoc tenen límits.

“Viurem una altra vida?” “La viurem en el món que coneixem?”

Aquestes són algunes de les preguntes que usualment es plantegen els amics o les amigues quan els expliques que el que has fet aquesta tarda és posar-te les ulleres de realitat virtual o entrar al metavers.

Una situació similar al que va passar fa 15 anys, quan vam començar a poder enviar fotografies i vídeos o a veure’ns en directe a través d’Internet. Aleshores també va ser una transformació i una innovació que ningú es podia creure i sobre la qual, la gent es feia infinitat de preguntes sobre el futur d’Internet. Qui hauria dit que el que vèiem a les pel·lícules de ciència-ficció avui formaria part del nostre dia a dia?

Actualment, hem pogut normalitzar i adaptar-nos a tots aquests avantatges que ens ha portat l’era d’Internet del 2.0. Tot i que vivim en constant evolució, ja podem dir que hem entrat en una altre moment, el del 3.0 i el metavers. Es tracta d’una època similar als orígens d’Internet, quan van sorgir els primers mòdems amb aquell soroll de “grills” i que tardaven molt a connectar-se, però amb els quals ja teníem l’oportunitat d’enviar un correu electrònic i veure algunes pàgines web.

Amb el metevers passa el mateix, ara en som als orígens i ja podem gaudir d’alguns dels avantatges que ens ofereix tan sols amb un ordinador o un dispositiu mòbil. D’altra banda, si vols viure l’experiència de manera més immersiva, per fer-ho, cal fer ús de dispositius com les ulleres de realitat virtual.

El metavers, doncs, ja fa temps que s’està construint, però no va ser fins a l’octubre del 2021 que va començar a tenir més èxit i la gent a parlar-ne. Aquest fet coincideix amb el moment en què Mark Zuckerberg, propietari de Facebook, va anunciar que estava creant el seu propi metavers: META.

Com he comentat anteriorment, el metavers és com els orígens d’Internet. Actualment, podem des de jugar fins a treballar-hi dins, i, a més, ens ofereix la possibilitat de fer reunions, classes o una revisió mèdica. Però estem segurs que en un futur es podran fer moltes més coses.

El metavers és una experiència immersiva que supera les limitacions pròpies del món físic i se submergeix en espais infinits mitjançant avatars (que poden o no assimilar-se a una persona real) i que tampoc tenen límits.

EMPRESES

Les empreses hauran de viure un procés d’adaptació a aquesta nova tecnologia, de la mateixa manera que ho van haver de fer amb les xarxes socials. Això és imprescindible per a la seva modernització i supervivència, perquè els obre més possibilitats de comerç i és on trobaran el seu públic.

Quan parlem d’adaptar-nos-hi ens referim a fer-ho en tots els aspectes. És important tenir en compte que molts altres factors, com la publicitat, s’hauran de transformar per poder vendre els productes o els serveis en aquesta nova realitat virtual. I també es podran generar experiències als usuaris, com, per exemple, esdeveniments de l’empresa, punts de venda amb venedors reals que ens parlaran en temps real, mostrar productes en 3D, etc.

Ara és una oportunitat per aprendre i adaptar-se a les possibilitats del metavers i avançar-se a la competència. Tots els sectors professionals tenen lloc al metavers, fins i tot l’hostaleria: pots demanar menjar a domicili mentre t’estan assessorant sobre quin producte és el millor per a tu, com si fossis en un restaurant.

AVATARS I MODA I ESTÈTICA

Les grans marques internacionals de moda ja estan intensificant la seva presència en aquest món virtual donant a conèixer els seus productes mitjançant el vestuari dels avatars (usuaris del metavers).

Amb els avatars passa el mateix que a la vida real: ens haurem de vestir de manera diferent en cada ocasió, maquillar-nos, pentinar-nos… La indústria de la moda està creant peces de roba per als nostres avatars (gorres, complements, roba, maquillatge…), i aquesta mateixa roba la podràs tenir a través del teu avatar o amb la possibilitat d’obtenir-la en el món real.

 

NFT

Tot el que es construirà als metavers descentralitzats es crearà mitjançant NFT, que són actius digitals amb uns codis d’identificació únics que li donen valor i permeten al comprador obtenir un article original amb un codi d’autoidentificació incorporat. És un mitjà de molta confiança per realitzar transaccions amb cadenes de blocs.

Els NFT són la majoria obres d’art, dissenys digitals, vídeos, música…, i són una gran oportunitat per als artistes que vulguin donar a conèixer les seves obres i monetitzar-les. Amb aquesta nova tecnologia, als artistes no els caldrà dependre de les galeries o les cases de subhastes, sinó que podran vendre-ho al consumidor directament i quedar-se així una major part dels seus guanys.

 

TERRENYS VIRTUALS

Els terrenys virtuals són tots aquells espais digitals on es pot comprar, vendre, construir i on els usuaris podran navegar en el món virtual. És el més semblant al “terreny físic” que coneixem en la vida real.

Els terrenys serviran perquè els creadors i les marques construeixin els seus propis espais virtuals. D’aquesta manera, els usuaris podran explorar i trobar-se en un espai virtual col·laboratiu on es podrà socialitzar, jugar, treballar, aprendre, comprar o anar a esdeveniments, entre moltes altres coses esmentades anteriorment.

 

OCI

L’espai dels jocs és actualment el que més seguidors té. Us poden sonar jocs com Minecraft o Fortnite, a través dels quals ja fa temps que molts joves formen part d’aquesta comunitat i que, al mateix temps, interactuen entre ells.

La interacció amb altres usuaris (que poden ser amics) s’accentua gràcies a aquesta realitat virtual. Si fins ara podíem veure’ls a través d’una pantalla de televisió, el metavers ens dona l’oportunitat de viatjar a qualsevol part del món, anar a veure un concert en directe o un partit de futbol com si estiguéssim asseguts allí; alhora, permet realitzar tota mena d’activitats que usualment es practiquen a la vida real, com ioga, bàsquet, futbol…, i fer-ho amb altres usuaris que coneixeràs a través de la plataforma, a més de dur a terme totes aquestes activitats amb amics a qui sovint veus al món real o amb aquells que per circumstàncies determinades no viuen a prop, i és el metavers el que dona l’oportunitat de realitzar tota mena d’activitats amb ells.

 

Així doncs, fins ara podies interactuar amb gent parlant o fent una simple videotrucada. Amb el metavers, aquestes possibilitats s’expandeixen i ja pots interactuar d’altres formes que s’assemblen molt més a la vida real, però, si més no, en un món paral·lel, un món virtual.

× Contacta'ns